Kies voor lijsten op maat bestellen om je kunstwerk af te maken tot in detail

Als je een kunstwerk klaar hebt dan wil je hem graag inlijsten. Het inlijsten doen we tegenwoordig veelal vanwege de mooie versieringen, maar het houdt je kunstwerk ook langer goed en onbeschadigd. Al in de Middeleeuwen werken schilderijen ingelijst door middel van planken van oude deuren en kasten. Zo werd er voorkomen dat schilderijen verloren gingen door beschadigingen en krom konden trekken. Eigenlijk kan je dus concluderen dat vroeger lijsten al op maat gemaakt werden. Als je nu gaat bestellen is het dus helemaal niet vreemd om lijsten op maat bestellen. Dus des te mooier is het om een lijst te bestellen die op maat past bij jouw tekening, diploma, poster, T-shirt of trouwjurk. 

Waar begin je bij lijsten op maat bestellen? 

Je kan een lijst uitkiezen voor je kunstwerk niet in één minuut doen. Het moet een keuze zijn waar je de overwegingen neemt om een goede balans te creëren tussen de lijst en het kunstwerk. Maak daarom gestructureerde keuzes als je lijsten op maat bestellen gaat. Kijk naar de stijl, het formaat, de vormgeving en ook de kleuren die in het kunstwerk naar voren komen. Deze kan je namelijk terug laten komen in je inlijsting. Een lijst op maat bestellen hoeft niet per se duurder te zijn dan een kant-en-klare lijst, maar het maakt je kunstwerk vaak wel beter af.

De eerste stap is om te kijken wat voor kunstwerk je wilt inlijsten en welke afmetingen er zijn. Hou daarbij rekening met de diepte die je nodig hebt. Zo heeft een schilderij een andere diepte dan een diploma of een trouwjurk. De tweede keuze die gemaakt moet worden is welke kleur lijst je wilt hebben om je kunstwerk. Een basisregel is dat je een kleur of tint meeneemt uit het kunstwerk in je omlijsting. Op die manier creëer je één geheel en een connectie tussen het kunstwerk en de lijst. De laatste stap is om te kijken welke breedte je wilt gebruiken voor de omlijsting. Er zijn verschillende maten tussen de 0 centimeter en 10 centimeter waardoor je een perfect passende breedte kan uitzoeken. Een diploma heeft namelijk een andere breedte nodig dan een schilderij op A0-formaat. 

De maten 

Als je lijsten op maat gaat bestellen is het belangrijk dat je het kunstwerk goed meet en voldoende ruimte overhoudt. Het is namelijk echt millimeter werk. Werk daardoor met een hoogte en breedte van het kunstwerk en eventueel met diepte. Als je een schilderij, poster of tekening wilt gaan inlijsten dan gaat het altijd om de binnenmaat die je op moet meten en door moet geven. 

Wil je een kunstwerk inlijsten die ook een diepte heeft? Neem dan voldoende ruimte zodat het kunstwerk niet bedekt wordt. Afhankelijk van de diepte is het aan te raden om één tot vijf centimeter ruimere binnenmaat op te geven. 

Lijsten op maat bestellen is de moeite waard als je jouw kunstwerk naar een hoger niveau wilt tillen. Je kan namelijk de lijst perfect afstemmen op het kunstwerk met de juiste type lijst, afmetingen en randdikte. 

Overtuigd? Ga dan naar de website van Verno.com.