IJcoon – milieuvriendelijk gemaakt topmeubilair

Als Nederlands meubelmerk streeft IJcoon naar een combinatie van innovatie en duurzaamheid. Samen met nog enkele topmerken lukt dit IJcoon wonderwel. De toewijding aan milieuvriendelijke productie heeft daar natuurlijk mee te maken. Het merk kreeg al vroeg naam als een voorloper in duurzaam meubeldesign met een eigentijdse, ietwat eigenwijze look. Dit artikel gaat in op de geschiedenis van het merk en geeft enkele voorbeelden van de merkmeubels waarin vooral de bijzondere hoekbanken opvallen. Bovendien komt aan de orde hoe het merk een kleine ecologische voetafdruk wenst te behouden.

Creatieve genieën aan het werk

Nog niet eens zo lang geleden, in 2010, werd IJcoon opgericht door twee jongemannen, Tom Dissel en Simon Scholten. Beide geloofden ze dat het mogelijk moest zijn om hoogwaardig meubilair te ontwerpen en te produceren met milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel. Dit werd het uitgangspunt voor prachtige ontwerpen waaronder de vermaarde hoekbanken. Vanuit duurzaamheid schiepen Dissel en Scholten een merk dat weinig impact moest krijgen op het milieu. Dat betekende gebruik van hernieuwbare materialen en inzet van innovatieve productieprocessen; de productie moest het milieu zo gering mogelijk belasten.

Duurzaam en tijdloos hoog in het vaandel bij IJcoon

Dissel en Scholten hebben allebei een achtergrond in industrieel ontwerp. Voor ze hun firma oprichtten, deden ze ervaring op bij bekende interieurmerken zoals Eyye, Design on Stock en Dutz collection. Dissel staat bekend om zijn vooruitstrevende ontwerpen en oog voor detail. Hij is bezield door tijdloze meubelstukken die qua stijl en stemming niet verouderen. Trends hebben weinig tot geen vat op zijn klassieke creaties. Scholten is de man die gepassioneerd duurzaamheid in het ontwerpproces zet. Hij zet zich schrap voor milieuvriendelijke materialen en technologieën die de ecologische voetafdruk minimaliseren. Als ontwerper inspireert hij zich graag op de natuur en op het streven naar een balans tussen mens en milieu.

IJcoon collectie

De collectie is behoorlijk veelzijdig. Er valt nogal wat te kiezen qua meubilair. De kasten van het merk zijn in eerste instantie functioneel want ze bieden goede opbergruimte. En qua design staan ze ook prachtig in de meeste interieurs. Bij de stoelen heb je keuze tussen eetkamerstoelen, loungezetels en bureaustoelen. De eettafels zijn zondermeer stijlvol en bieden een goed platform voor gezellige diners. Er zijn veel varianten. En dan de banken. Elke bank is zorgvuldig ontworpen en je hebt de keuze tussen twee- en driezitters, modulaire banken (elementenbanken) en hoekbanken. 

De Rolls, pure klasse 

Waar het merk terecht beroemd om is, dat zijn de hoekbanken en dan met name de Rolls-collectie. Deze zijn een lust voor het oog en bevatten fluffy kussens. De Rolls is gebaseerd op de Amerikaanse dinner rolls. Dat zijn boterrijke erg luchtige bolletjes die op elkaar in een bakvorm worden gebakken. Ze hebben eenmaal gebakken het uiterlijk van opgeklopte kussentjes. Die vorm valt terug te zien in de armleuningen van de Rolls hoekbank. Een Rolls bank kun je zelf samenstellen door elementen op bepaalde wijze bij of tegen elkaar te plaatsen. Het kwam al aan de orde dat IJcoon duurzaamheid vooropstelt en de ecologische voetafdruk zo miniem mogelijk wil houden. Het merk doet dat als volgt:

  • Gebruik van duurzame materialen (bijv. FSC-gecertificeerd hout)
  • Lokale productie (weinig transportkosten)
  • Energie-efficiëntie 
  • Lange levensduur van het meubilair
  • Recycling

Geïnteresseerd in meubilair van dit innovatieve merk? Ga dan naar de website van De Ruijtermeubel.