Goedkope complete keukens zijn voor een ieder weer anders

Zijn er dan ook incomplete keukens? Wie koopt er nu een halve keuken? Of eentje zonder afvoeren? Natuurlijk is zelfs de meest basic keuken direct te gebruiken. Het complete zit ‘m meer in de mogelijkheden die een keuken kan bieden. Zo noem je een keuken met een waterkraan sneller een budgetkeuken en een keuken met een Quooker kraan eerder een complete keuken. Heb je een groot gezin, dan is een complete keuken er vooral eentje met heel veel opbergruimte. Alles gaat dan bijvoorbeeld snel keer zes en niet alleen het bestek. Ook ruimte innemende borden en soepkommen. Ben je als stel zonder kinderen samen graag aan het kokkerellen? Dan heb je meer ruimte nodig dan iemand die alleen de maaltijden bereid; meer werkblad en werkplek, dus. En dan zijn goedkope complete keukens ineens wat groter dan normaal. Want door dat metertje extra lopen ineens twee amateurkoks elkaar minder voor de voeten.

Goedkope complete keukens in de basis

Compleet betekent voor veel mensen dat er voldoende apparatuur voorhanden is. Dat er meer apparaten in je keuken zitten dan de standaard vereist. Die standaard bestaat overigens uit:

  • Een vierpits kookplaat of fornuis;
  • Een hangende afzuigkap;
  • Een oven;
  • Een koelkast (met vriesvakje);
  • Een vaatwasser;

Die vaatwasser is tegenwoordig standaard. Een paar decennia terug hoorde die nog bij de luxe apparaten.

Een betere complete keuken

Naast de net genoemde standaard zijn er nogal wat wensen die vaak ook al als ‘vrij normaal’ voor in een keuken worden beschouwd. Zij maken van standaardkeukens goedkope complete keukens:

  • Een magnetron;
  • Een stoomoven;
  • Een kraan die kokend water geeft;
  • Een ingebouwde koffiemachine;
  • Een inbouw vriezer (drie laden of meer).

Goedkope complete keukens en overcomplete keukens

Er valt nog meer apparatuur te verzinnen om tot echt complete keukens te komen. Denk aan warmhoudplaten, dubbele of zelfs driedubbele ovens, klimaatkasten (voor o.a. wijnen) of afzuigsystemen. Maar nu begin je ‘compleet’ wel echt aan je beurs te voelen. En het is de vraag of je sommige apparatuur wel nodig hebt. Als ‘gadget’ zijn ze eigenlijk te prijzig. Soms zelfs onhandig. Neem nou een Boretti fornuis met in het midden een barbecue sectie: een laag steentjes met daar overheen een elektrische hitte spiraal. Hoe vaak gebruik je die? En hoeveel tijd kost het niet om steeds die steentjes te reinigen? Hetzelfde geldt voor een inbouw vriezer. Als in de praktijk minder dan de helft gevuld is, heb je niet alleen een stroommeter in je keuken, maar ook eentje die je niet voldoende benut. 

Je eigen voorkeuren bepalen wat ‘compleet’ is

Maak eerst eens een lijstje met punten waarvan jij vindt dat je keuken aan zou moeten voldoen. Je bent bijvoorbeeld een fervent kruiden- en specerijen-kok. Dan is het handig dat de keuken zelf daar ook ruimte voor heeft, bijvoorbeeld een magnetisch rek waaraan minimaal dertig kruidenpotjes kunnen kleven. Of je wilt je uitleven met een inductiekookplaat. Dan is je keuken pas compleet als hij aanvoer van krachtstroom heeft. Afhankelijk van de punten die jij belangrijk vindt, kun je zo naar goedkope complete keukens shoppen.

Op zoek naar een betaalbare keuken? Kijk niet verder!